logo_zwart

Kies een rundvleespakket of stel zelf samen vanaf € 34,99 Bevroren thuisbezorgd of afhalen in Lutten (OV)

Over ons

Oorsprong

Hier zie je Boer Back senior, Gerard, de vader van Boer Back Erik. Senior richtte samen met zijn vader in 1948 de boerderij op. Die kochten ze toen voor 17.000 gulden, een bedrag dat tegenwoordig niet meer voor te stellen is. Op 31 oktober begonnen ze. Met z’n tweeën, vier handen moesten het werk doen. Hard werken, maar het is nog steeds de hobby van senior.

Ook na de overname van Boer Back. Gerard, of senior, of opa werkt nog elke dag op de boerderij. Niet omdat het moet, maar omdat hij het niet kan laten. En lezen, want dat had hij vroeger meer willen doen.

Door de jaren heen is de boerderij sterk veranderd, meer koeien, meer machines en meer melk. Toch is de essentie alle jaren hetzelfde gebleven. Hard werken, met liefde voor dieren en goed voedsel. Daar doen we al drie generaties elke dag ons best voor.

oorsprong_02
droom

De droom

De reden dat deze website bestaat, begon allemaal op vakantie. De plek waar dromen ontstaan. We hadden het idee dat het anders moet, om het beter achter te laten voor de volgende generatie. De traditionele melkveehouderij is al lang niet meer wat het geweest is. We zijn ons de laatste decennia steeds meer bewust van wat de invloed van onze voedingsproductie is op de wereld. We willen veranderen, om beter te zijn voor de omgeving en de lokale Nederlandse veehouderij in stand te houden.

Maar goed, op vakantie. Daar kwam het idee voor het veranderen van de boerderij. Vanuit een enorme liefde voor dieren, gezond en lekker eten en de behoefte om te pionieren is MasterMeat ontstaan.

Van oudsher is BoerBack een melkveehouderij in Lutten. Dat betekent kort gezegd: koeien die geschikt zijn om melk te geven blijven en de rest gaat weg. Ze werden voor een lage prijs verkocht, snel vetgemest en vervolgens geslacht. Zonder oog voor dierenwelzijn en (leef)omgeving. Dat moet volgens ons anders kunnen. Onze droom was: een boerderij waar alle dieren die er geboren worden, mogen blijven. Ze groeien langzaam op, leven gezond en stressvrij en wij zorgen voor manieren waarop er minder uitstoot de natuur in gaat. Het resultaat daarvan: de Future Farm.

Het technische verhaal besparen we je. Maar de omgeving kookt uit het gas afkomstig uit de mest van de boerderij en de koeien eten eendenkroos dat gekweekt is met het restproduct van de mest. Een mooie cirkel dus, die we elke dag een stukje ronder proberen te make

De familie Back

Wij zijn de familie Back. Bestaande uit boer Erik, zijn vrouw Netty en 3 kinderen. Onze boerderij ligt aan ons huis vast, wat met de roundhouse-stal voor ons de mooiste achtertuin ooit betekent. De kinderen zijn een grote inspiratie waarom we doen wat we doen. We willen de boerderij en de natuur een stukje beter voor hen achterlaten. We willen niet dat zij moeten leven met de puinhoop die wij hebben achtergelaten. Maar dat ze denken ‘dat hebben ze toch best goed gedaan’.

Vandaag maken we het beter voor morgen. Onze kinderen en hun vrienden die hier langskomen raken geïnspireerd en geënthousiasmeerd raken door wat we doen. Dat is als boer en als ouder natuurlijk het mooiste wat er is. Ze zijn nieuwsgierig naar hoe het boerenleven eruitziet en leren door mee te kijken. Maar we laten ze ook de keerzijde zien, want uiteindelijk gaat er een koe naar het slachthuis.

De huidige manier waarop vlees geproduceerd wordt, komt door onze behoeften. Veel mensen eten dagelijks vlees voor een zo laag mogelijke prijs. Wij proberen te laten zien dat het mogelijk is om op een andere manier vlees te produceren. Deze visie geven we door van generatie op generatie.

familie_back
kalfje

Eerlijk en open

We zijn steeds op zoek naar manieren om het bedrijf meer circulair te maken. Bij zo’n veranderingsproces horen fouten, struikelingen en momenten waarop je denkt dat je idee in duigen valt. Echter houden we altijd vol en kijken naar oplossingen. Als iets niet werkt, zijn er altijd manieren om het wel te laten werken. Hier zijn we open en eerlijk in, en dat laten we je graag zien.

Op onze boerderij werken we hard, en dat doen we niet alleen. We stellen je graag voor aan Colin en Jorik, onze hardwerkende boeren in opleiding. Zij zorgen ervoor dat de dieren eten hebben, ze genoeg aandacht krijgen, de kalfjes veilig ter wereld komen en de stallen netjes zijn.

Tijdlijn van boer tot bord: Geboren in: Lutten – oornummer – ras – gehouden in: Lutten – Boer: Back – slachthuis – bezorging: vers en fijn

Met MasterMeat kom je weer in contact met waar je eten vandaan komt. Je vlees uit de supermarkt is namelijk afkomstig van batches die met elkaar worden vermengd, waardoor er wel een paar honderd koeien met elkaar gemixt kunnen worden. We slachten één koe per keer en verkopen die in zijn geheel. Dus niet alleen de biefstukjes en het gehakt dat iedereen zo lekker vindt.

Dierenwelzijn

MasterMeat is ontstaan vanuit een liefde voor dieren, goed eten en onze omgeving. We geloven dat het eten van vlees noodzakelijk is voor een gezond dieet. Vlees zit boordevol eiwitten, ijzer en gezonde vitaminen zoals vitamine b1 en d. Gezonde dieren zorgen voor gezond eten en gezonde mensen. We zorgen goed voor ons vee. Geven ze ruimte, tijd en aandacht om onder zo min mogelijk stress op te groeien. Het is belangrijk dat onze dieren een goed en gezond leven heeft gehad, en daar dragen we verantwoordelijkheid voor.

Onnodig zul je misschien denken, want uiteindelijk gaat het dier naar het slachthuis. Maar bekijk het op dezelfde manier als een boer in de landbouw. Die draagt zorg voor zijn gewas, en laat het groeien tot het rijp is om verkocht te worden. Zorg dragen voor zijn producten zorgt voor kwalitatief goed voedsel, dat vers bij jou thuis komt. In principe doen wij hetzelfde, maar dan met koeien. Alleen gewassen in de landbouw zijn minder gevoelig voor stress en aandacht, dan ons vee. Juist daarom doen we ons best tijdens het rijpproces. Wat zorgt voor gezonde koeien, gezond vlees en gezonde mensen.

hoofd
tractor

Natuurlijke wijze

Je hoort de laatste tijd waarschijnlijk veel over de vervuiling en uitstoot vanuit de landbouw en veeteelt. In plaats van te stoppen, kijken we naar hoe het anders kan. Daarom werken we aan een kringlooplandbouw.

Dat doen we door constant te kijken naar het proces en hoe dit circulairder en efficiënter kan. De kern is dat het vlees op een zo natuurlijk mogelijke manier geproduceerd wordt, waarbij de natuur zo min mogelijk belast wordt. De kringlooplandbouw houdt in dat we reststromen uit het productieproces weer opnieuw gebruiken, met verschillende doeleinden. Dit is een proces van zoeken, testen, veel fouten en opnieuw testen.

Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat CO2 vanuit de mest wordt omgezet in groen gas, waarbij we eendenkroos laten groeien in een kas. Dat kunnen de koeien dan weer eten, waardoor we op den duur geen soja meer uit Latijns-Amerika hoeven te importeren.

Lokaal kopen, lokaal eten

Vroeger wist de slager precies waar de koe gegraasd had en kende hij de boer bij naam. Dat is bij je vlees tegenwoordig niet meer het geval. Vlees uit de supermarkt wordt bij elkaar gevoegd en vermalen in meerdere batches, die verscheept en weer vermengd worden. Resultaat: een pakje gehakt met soms meer dan 100 koeien door elkaar, uit verschillende landen. We willen terug naar de oorsprong. Waar komt je vlees vandaan, waar heeft de koe gegraasd en wie is de boer. Een soort back to basic, wat eigenlijk niet meer dan normaal zou moeten zijn. Goed voedsel, met een verantwoorde oorsprong die jij makkelijk kunt achterhalen.

Waarde

Je betaalt voor ons vlees een hogere prijs dan dat in de supermarkt of bij de slager. Maar de echte prijs, zegt weinig over de waarde van het vlees. We streven altijd naar de beste kwaliteit, je krijgt lekkere recepten erbij en de voetafdruk van het vlees is vele malen lager dan het vlees dat uit het buitenland geïmporteerd wordt. Het rijpproces van het vlees is natuurlijk en zo veel mogelijk gericht op een combinatie van dierwelzijn en kwalitatief goed vlees. Het zorgt voor rood, mals en smaakvol vlees. Bij het bereiden komen geen pakjes en zakjes aan bod. Enkel wat zout en peper om de authentieke smaak zo veel mogelijk intact te houden.

Scroll naar boven